Kako da lako zaštite biljke od mraza

Ledena prognoza može biti loša vest za vaše biljke. Mraz u proleće može biti brutalan za određene biljke u vašoj bašti. Temperature od minus jedan i niže mogu da ubiju povrtarske useve kao što su paradajz i paprika i živopisne cvetajuće jednogodišnje biljke kao što su petunije i begonije.

Ali, iako ne možete da zgrabite jaknu za svoje loze krastavca ili saksije sa nevenima, možete pomoći svojim nežnim biljkama da kroz hladnoću prođu neoštećene.

U nastavku proitajte šta treba da znate o tome koje vrste biljaka zahtevaju zaštitu od mraza i kada treba preduzeti određene mere.

Kojim biljkama je potrebna zaštita od mraza

Generalno, jednogodišnje biljke koje rastu i cvetaju na toplim temperaturama su najosetljivije na hladno vreme. Razmislite koje povrće i začinsko bilje berete usred leta i koje jednogodišnje cveće je najslikovitije tokom viših temperatura.

Zaštita od mraza za ovakve biljke je potrebna ili u proleće kada su mlade i nežne ili u jesen ako želite da ih održite što je duže moguće pre nego što nastupi zima. Mnogi od njih dolaze iz tropskih regiona bez mraza, pa budite sigurni i planirajte da ih zaštitite kad god temperature padnu ispod četiri stepena.

Nasuprot tome, trajnice (baštenske biljke koje se vraćaju iz godine u godinu), grmlje i drveće obično mogu da izdrže nagli pad temperature sve dok su zdrave i izdržljive u vašem regionu. Prolećno smrzavanje može oštetiti plodove u razvoju i uništiti cveće, ali ove biljke će preživeti.

Neke jestive biljke kao što su grašak, zelena salata, luk, karfiol, brokoli, rotkvica i kupus su otporne na mraz. Ovo povrće u hladnoj sezoni uglavnom podnosi temperature do minus tri. Čak i usevi poput cvekle, šargarepe, kelja, briselskog kupusa, peršuna i spanaća mogu da se izdrže temperature ispod nule. Konačno, nekoliko cvetova otpornih na hladnoću kao što su dan i noć i slatki alisum ne mare za mraz. 

Zagrejte zemlju brže u rano proleće

Gubitak mladih biljaka može biti prava noćna mora zbog kasnog prolećnog mraza. Posebno u ranoj sezoni rasta. Neverovatno je destruktivno za nežne sadnice koje su previše krhke da bi preživele iznenadne padove temperature.

Zato je preporučljivo da u rano proleće brže zagrejte zemlju tako što ćete je prekriti. Ova tehnika je korisna za teška ili glinena tla koja zadržavaju mnogo vlage.

  • Položite materijal na zemlju najmanje nedelju dana pre setve, a temperatura zemljišta će porasti za nekoliko stepeni, što će činiti svu razliku za ranu setvu.
  • Dok su mrazevi i dalje mogući, posadite useve tolerantnije na niže temperature. Usevi kao što su grašak, spanać, kelj i kupus mogu da izdrže lagani prolećni mraz.
  • Sa setvom biljaka koje su osetljivije na hladnoću — poput paradajza i paprike — započnite u zatvorenom prostoru ili nakon što prođe opasnost od mraza.

Svakako, najbolje je ne sejati seme i ne saditi rasad biljaka koje vole toplotu, jer će mlade biljke uginuti kada dođe do mraza. Ali, možete bezbedno da sadite useve koji mogu da izdrže lagani mraz, kao što su noć i dan, zevalice, brokoli ili grašak.

Postavite nežne biljke na zaštićeno mesto

Mantra „prava biljka, pravo mesto“ je relevantna kada se razmatra kako zaštititi biljke od mraza.

Poluotporne i biljke osetljive na mraz uvek sadite na zaštićenom mestu, najbolje u blizini zida okrenutog prema jugu ili zapadu, koji će tokom dana apsorbovati toplotu, a zračiti je noću. Eliminisanje faktora hladnoće vetra može značajno smanjiti količinu štete od mraza.

Ostale zaštićene pozicije uključuju sledeće:

  • Pored ograda,
  • Ispod velikog zimzelenog drveća,
  • Pod pergolom ili u patioima, sve dok oni takođe imaju dovoljno sunca.

Iako je sunčano, zaštićeno mesto idealno za mnoge nežne biljke, nemojte postavljati rane cvetne biljke, kao što su magnolije i kamelije, tako da budu izložene jutarnjem suncu. Brzo odmrzavanje smrznutih pupoljaka može dovesti do crnjenja i opadanja pupoljaka.

Podignite i sklonite visoko perene

Nežne trajnice koje su procvetale i izumrle mogu se podići da bi se zaštitile od mraza.

Čuvajte korenje, lukovice, krtole i grmove na hladnom mestu bez mraza, kao što je šupa ili staklenik.  Ovo je pogodna metoda za prezimljavanje dalija ili begonije.

Premestite biljke u zimski okvir

Mlade izdržljive jednogodišnje biljke koje se seju u jesen takođe mogu imati koristi od zaštite od mraza.

Stavite ih u zaklon od hladnog okvira preko zime, ali osigurajte da imaju dobru ventilaciju u toplijim danima. Ako ga već nemate, Shopper baštenski alati vam mogu pomoći da napravite svoj okvir.

Da napravite sopstveni privremeni zimski okvir:

Savijte metalne šipke u petlje – za ovo možete koristiti žičane vešalice,

Umetnite krajeve metalnih petlji u zemlju sa obe strane reda useva ili biljaka,

Položite sloj prozirne plastike preko okvira i pričvrstite ga da zaštitite biljke ispod.

Zalivajte biljke ujutru

Verovatno ne biste pomislili da bi vaša rutina zalivanja biljaka mogla da napravi razliku kada razmišljate o tome kako da zaštitite biljke od mraza. Ali, zalivanje biljaka zapravo može da pomogne u podržavanju svih zaštitnih mera koje preduzmete.

Biljke je najbolje zalivati ujutru tokom zime i kada postoji opasnost od mraza. Naime, vlažno zemljište zapravo apsorbuje toplotu tokom dana i ima izolacioni efekat.

Umotajte žardinjere

Ako niste u mogućnosti da pomerite žardinjere u zatvoren prostor, pokušajte da ih zaštitite od spoljašnjih elemenata tako što ćete saksije postaviti u zaklonjene prostore i gde je moguće grupisati zajedno radi dodatne zaštite od hladnoće i vetra.

Veća je verovatnoća da će biljke u kontejnerima patiti od smrzavanja korena. Da biste to sprečili, umotajte žardinjere folijom od mehurića ili slamom, ili zakopajte saksije u zemlju tako da se vidi samo ivica kako biste imali koristi od izolacionih svojstava zemlje.

Takođe podignite teške žardinjere ili velike saksije uz pomoć Shopper Alati Einhell hidraulične dizalice tako što ćete ih postaviti na cigle. Time ćete omogućili da voda lakše otiče i sprečiti da biljke “sede” u ledenoj vodi.

Ključne strategije za zaštitu biljaka od mraza

Zaštita vaših biljaka od mraza može biti ključan korak u obezbeđivanju njihovog opstanka. Određene biljke, kao što su jednogodišnje cveće i povrtarske kulture, podložnije su hladnom vremenu i mogu zahtevati zaštitu u proleće ili jesen.

Da biste pomogli vašim biljkama da izdrže mraz, preporučuje se da se tlo u rano proleće zagreje tako što ćete ga prekriti materijalom, kao što je malč ili plastika. Pored toga, važno je imati na umu vrstu biljaka koje imate i temperaturu koju mogu da podnesu, kao i vreme mogućeg mraza u vašem području.

Ovim koracima možete pomoći da vaše biljke prežive hladno vreme i uspevaju u vašoj bašti.