Kako da čišćenje zgrade bude jednostavan i praktičan zadatak

sarena-sredstva-za-ciscenje
Pexels.com

Svesni smo koliko nam vremena oduzima čišćenje stana. Najčešće se odvaja vikend za to. Kad se pokreće generalka, ne zna se šta pre postaje prioritet na listi: da li gomila sudova u sudoperi, prljav veš u korpi koji čeka svoj red u mašini, fleke na parketu, skrivene mrvice u čupavom tepihu, ili paučina koja vreba u uglu svake prostorije.

Međutim, šta je sa glavnim ulazom, hodnikom, stepenicama i liftom u zajedničkom prostoru naše zgrade? Ko sve to može održavati i zar i to nije odraz naše urednosti? 

Hajde da se zajedno pozabavimo načinima da zgrada, kao i stan, bude besprekorna.

Timski rad je ovde ključan

Kao i za sve u životu, i za ovaj projekat postoji prečica. Najlakše je naći broj na internetu i pozvati. Veliki broj agencija za čišćenje objekata Beograd čine gradom u kome je lako doći do profesionalne usluge. 

zena-drzi-usisivac-jpg
Pexels.com

Naravno da treba na mesečnom nivou, u dogovoru sa stanarima, da angažujete agenciju koja će očistiti i održavati vašu zgradu. Iako ste vi, kao stanari, pažljivi, uvek se nađe pokoji slučajni prolaznik, usputni gost, koji se neće zadržati mnogo ali će ostaviti (ne)namerni trajniji trag za sobom (možda neko smeće, ili će prosuti nešto i slično). 

Zato zgradu treba redovno održavati čistomne dozvoliti da se zapusti, a za taj projekat je ključan timski rad vas i vaših komšija. 

Sve je stvar dogovora

Suština je u dogovoru koji će se poštovati. Na nedeljnom nivou možete zakazivati sastanke gde će svi predstavnici svojih domova, uz kafu ili čaj, dogovarati ko je odgovoran da za tu nedelju održava zgradu. 

Kada se skupe pare za opremu i higijensko naoroužanje – kofa i džoger, krpe, sunđeri, sredstva sa higijenu, onda počinje dogovaranje oko toga šta je potrebno na nedeljnom nivou obići i održavati. Neka za agenciju ostanu krupni zadaci npr. pranje stakala, ukoliko oni uopšte postoje.

Izabrana porodica za tu nedelju bi trebalo da proveri da li ima smeća u liftu ili na stepenicama, kakav je ulazni deo zgrade, stazica i da zaliva cveće na ulazu u zgradu, da li proveri postoji neprijatan miris i odakle dolazi, da li su zajedničke ostave uredne i da svakog podseti ukoliko narušava sklad i organizaciju u tom prostoru koji je namenjen za odlaganje.

Dobro bi bilo da stvari budu imenovane na porodice ili numerisane brojevima stanova, kako bi se znalo kome šta pripada. Jednom nedeljno bi valjalo prebrisati prašinu u toj ostavi ili četkom-praškom pokupiti paučinu (kao što se to radi u sopstvenom domu). 

Ukoliko vaša zgrada ima lift i lift ima ogledalo – imajte na umu da će odraz biti bolji kada ono blista. 

Porodica koja je te nedelje zadužena za održavanje zgrade bi trebalo da uključi sve članove svoje porodice, jer će tako rad biti podnošljiviji i brže će se završiti. 

Na kraju nedelje, prilikom izbora novih kućepazitelja, ili bolje reći zgradipazitelja, za narednu sedmicu, u znak zahvalnosti, ostali stanari mogu tim čalnovima napraviti neku poslasticu, gde bi se svi na kraju poslužili.

Na taj način se jača timski rad i dobra i zdrava komunikacija među komšijama.

Kako da vreme brzo prođe

Trikove koje koristite da lakše pregrmite čišćenje vašeg stana, može iskoristiti i za čišćenje zgrade. Slušalice u uši i dobra muzika, ili podkast, ubrzavaju i ispunjavaju vreme. Ukoliko vam se čini da imate previše toga pred sobom, pravite pauze ili pođite od jednostavnijih, kraćih, zadataka kako biste dobili polet za ostalo. A možda ste i od onih koji vole odmah na početku da svare krupne zalogaje, pa da za kraj ostanu lakše sitnice. Procenite prema sebi.

 

Održavanje zgrade zvuči kao preobiman i prezahtevan zadatak. Ali posla zapravo neće biti puno jer će se ponavljati na nedeljnom nivou, te zgrade ne može ni stići da se puno isrplja.

Ako bi se svi stanari pridržavali ovih tehnika, možda ne bi ni bilo potrebe da se agencije zovu na mesečnom nivou. Investiciono održavanje zajedničkih delova zgrade obuhvata popravke ili zamenu i najbolje je da se time pozabave majstori. 

Međutim, tekuće održavanje, koje se tiče higijene zajedničkih prostorija, može biti dobro obavljeno i snažnom voljom stanara, pa se zvanje agencija nekad može i preskočiti. Na taj način bi porodice uštedele novac, jačao bi se i međustanarski duh u zgradi, a možda je to i važnije od besprekorno čistog stambenog prostora.