Grčevi u nogama – zašto nastaju i kako ih se rešiti?

Grčevi u nogama

Grčevi u nogama jedan su od sve češćih problema modernog društva. Ne dopuštaju da se odmorite i opustite. Potrebno je sagledati svoju svakodnevnicu  i promeniti rutinu kako biste izbegli ovaj neprijatan bol. Posvetite se sebi i brinite o ishrani i celokupnom zdravlju ne bi li bi grčevi u nogama nestali jednom zauvek. Objasnićemo vam sve do tančina  u narednim redovima.

Gotovo da nema čoveka koji nije imao neprijatno iskustvo koje sa sobom nosi grč u nozi. Negde oko 40% stanovništva naše zemlje učestalo se susreće sa ovim problemom. Grč može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a bol može biti zaista silovit. Uglavnom razlozi za bojavu grčeva nisu neka ozbiljnija medicinska stanja a često su umor i preterana fizička aktivnost najčešći razlozi. Grčevi nisu povezani sa godinama, tinejdžeri se žale na grčeve u nogama jednako kao i odrasle osobe i stari ljudi. Pitate se kako je to moguće? Da li su grčevi u nogama razlog za uzbunu? Ali i najvažnije pitanje, kako ih se rešiti koliko danas!?

Koji tipovi grčeva u nogama postoje

Prvi tip grčeva u nogama je možda i najneprijatniji, većinu ljudi uplaši, jer se pojavljuje u toku noći kada se telo potpuno opusti. Iznenada vas u toku sna hvata grč u listu ili stopalu, tako da se panično budite i iskačete iz kreveta? Zapravo, niste jedini! 

Intenzivni i kratki grčevi u nogama tokom noći

Mišići su opušteni tokom sna ali ukoliko ste bili izloženi jakom, netipičnom fizičkom naporu u toku dana može vas uhvatiti grč u nogama tokom noći. 

Naime, kada se telo izloži jakom naporu tokom intenzivnih treninga, tokom duge šetnje ili fizičkih radova u kući ili na poslu dolazi do upale mišića. Kada su mišići nogu pod upalom  pojavljuje se velika količina mlečne kiseline koja izaziva grčenje mišića. Mlečna kiselina zapravo stvara bol u mišićima i taman kada se oni potpuno opuste tokom noći mogu se naglo zgrčiti tako da vas probude iz sna. Oštar bol u nogama traje i do nekoliko minuta. 

U trenutku kada vas uhvati panika treba da znate da je ovaj tip grčeva u nogama najneprijatniji ali ujedno i najbezazleniji. Nije nužno povezan sa vašim zdravljem, već sa trenutnom upalom mišića koja može trajati nekoliko dana. 

Masaža nogu je preporučljiva ukoliko se susrećete sa grčevima u nogama jer će podstaći cirkulaciju. Krv počne brže da struji kroz noge i možete osećati trenutno olakšanje.  Dobra prokrvljenost sa sobom donosi dodatne vitamine i minerale, koji su potrebni mišićima. 

U trenutku grčenja nogu možete naneti sprej koji u sebi sadrži magnezijum. Odnosno, sprej sa kapima magnezijuma koji možemo pronaći u svim apotekama. On deluje lokalno, brzo prodire kroz kožu i opušta mišiće dajući im potrebnu snagu. Zajedno sa laganom masažom trenutno vas može rešiti grčeva u nogama, tako da uživate u danu ili da ponovo zaspete ako vas je grč uhvatio dok spavate! 

Grčevi u nogama propraćeni bolom i bridenjem kože koji vas prate nedeljama 

Grčevi u nogama koji vas prati nedeljama u nazad, trebalo bi posvetiti više pažnje! 

Najpre zavrnite nogavice i pogledajte kakva je vaša koža na nogama. Pogledajte da li se provide vene i kapilari, odnosno u kakvom su oni stanju. Ukoliko su vene izbačene tako da koža nije ravna, provide se i deluju otečeno reč je o proširenim venama. Proširene vene izazivaju konstantan bol  ali i grčenje nogu. Preporučuje se  poseta lekaru ali i prirodna krema koja će ubrzati cirkulaciju i olakšati tegobe. 

Ukoliko vaša majka ili otac imaju proširene vene veća je šansa da ćete se i vi susresti sa ovim problemom, propraćenim grčevima u nogama. Ipak, na proširenje najviše utiče način života koji vodite  i posao kojim se bavite! Ako ste primorani da konstantno stojite na poslu, vršićete jak pritisak na noge i na vene tako da se one prošire! Najvažnija je prevencija, birajte udobnu obuću kako bi smanjili pritisak i sprečili bol i grčeve u nogama.

Nemojte da paničite, vaše vene neće postati proširene tokom noći!

Kako bi sprečili nastanak proširenih vena izbegavajte visoke potpetice i patike i cipele sa čvrstim đonom koji je neudoban. Ukoliko morate da se pridržavate dres-koda na poslu, u svoje cipele ili štikle dodajte udoban anatomski uložak! Pružiće dodatnu potporu vašim stopalima i izbećićete grčeve u nogama.  

Dakle, neudobna obuća stvara bol i grčeve u nogama! Zato isprobajte cipele pre kupovine, nemojte se zaletati i birati ih na osnovu njihovog izgleda. 

Jak, ali kratak grč u jednoj nozi dok šetate ili trenirate

Kratak grč od nekoliko sekundi dok šetate ili trenirate obično zahvata samo jednu nogu, ali ne treba da vas brine. Sa vašim telom je sve uredu, a ovakav grč u nozi je znak da se mišići istežu i da je trening efikasan. Kako bi ga se rešili napravite pauzu od nekoliko minuta. 

Grcevi u nogama kao posledica nedostatka vitamina i minerala?

Istraživanja stručnjaka dokazuju da učestali grčevi u nogama nastaju i  kao posledica nepravilne ishrane. Odnosno, nedostatka vitamina i minerala u telu.

Mišići su prenapregnuti čak i u opuštenom stanju, usled nedostatka magnezijuma, kalcijuma i  gvožđa. Možete se rešiti  grčeva u nogama birajući  zdrave obroke u toku dana, koji sadrže cveklu, zeleno povrće i crveno meso. Pored toga suplementi, odnosno šumeće tablete na bazi magnezijuma dodatno mogu ojačati vaše mišiće i učiniti da grčevi nestanu. 

Najbolje je posetiti lekara i uraditi analizu krvi. Jedino na taj način možete saznati koji su to vitamini i minerali u deficitu u vašem organizmu.  U skladu sa tim doktor će vam prepisati terapiju, odnosno suplemente, koji će vas rešiti grčeva u nogama i učiniti čitavo telo vitalnim i zdravim!