Dezinsekcija štetnih insekata u stanu i kući

Šta je dezinsekcija

Dezinsekcija je skup mera i postupaka kojim se suzbija dalji razvoj štetnih insekata ili se svode na meru kada ne ugrožavaju ljude i druge životinje. Dezinsekcija može biti preventivna, kada se insekti još nisu pojavili i kurativna kada insekti predstavljaju problem, koji se mora rešavati.

Shodno stepenu problema primenjuje se različite metode: mehaničke, u vidu lepljivih traka, zamki, fizičke, kada se koriste različiti aparati koji svetlošću, toplotom ili hladnoćom uništavaju insekte, biološke, koje koriste prirodnog neprijatelje ili predatora koji će se sam izboriti sa štetnim insektima i hemijske u vidu insekticida i repelenata, koje predstavljaju najdelotvornije načine u borbi sa ovom vrstom štetočina. U novije vreme, kod primene ove metode, koriste se ekološka sredstva, bezopasna i za ljude i za druge životinje, što je veoma bitno, posebno ukoliko se dezinsekcija obavlja u stanovima i kućama.

Mravi

Jedni od najčešćih insekata koji se javljaju u stanovima i kućama. Mravi u stambene prostorije ulaze u potrazi za hranom. Posebno reaguju na ugljene hidrate (hleb, peciva, slatkiše), ali vole i meso, masnu hranu i jedu sve što nađu ukuhinji. Prolaze kroz sitne otvore na zidovima, stubovima, formiraju mravinjake ispod pragova ili temelja kuće. Nikada se ne javalju pojedinačno. Ukoliko vidite jednog mrava znajte da je u blizini čitava kolonija od 300 do 500 hiljada, za čiju efikasnu borbu je potrebna dezinsekcija u vidu različitih gelova ili prskanjem odgovarajućim ekološkim sredstvima.

Mravi se moraju ukloniti, kontaminiraju hranu sa kojom dođu u kontakt, nosioci su pateogenih oranizama, izazivaju alergijske reakcije, a kako se hrane uginulim insektima, izazivaju bakteriju Mrsa, koja je veoma opasna za zdravlje čoveka.

Moljci

Moljci prirpadaju drugoj najvećoj grupi insekata. Podsećaju na leptire sa uzanim krilima. U kuće ili stanove ulaze najčešće leti, kroz prozore ili vrata ili bivaju uneseni preko kontaminirane hrane ili zaražene garderobe. Često se mogu videti kako lete po plafonu ili zidovima.

Moljci obično nastanjuju tamna mesta, kao što su ormari sa garderobom, fioke, ili tamna mesta u kuhinji i posudama u kojima se čuva hrana. Obično se nalaze u brašnu, ali i drugim žitaricama (pšenica, kukuruz, pirinač, ječam). Takve namirnice su zaražene i moraju se baciti. Ukoliko se pojave rupice na garderobi, to je znak da vam je garderoba napadnuta od strane moljca u vidu gusenice i da vam je dezinsekcija jedino rešenje u borbi sa njima. Preventivne metode su odlaganje čiste garderobe u orman, luftiranje garderobera, fioka, njihovo čišćenje, ubacivanje komada sapuna, lavande, eukaliptusa i drugih sredstava jakog mirisa koji će terati moljce.

Ukoliko se učaure u tepisima, zavesama, zidovima, moraju se potpuno uništiti dezinsekcijom, koju je najbolje da obavi profesionalna služba za ddd usluge. U protivnom stalno će se vraćati.

Bubašvabe

Bubašvabe su veoma uporni i neprijatni insekti. U stanove i kuće ulaze kroz pukotine na zidovima, oko prozora, kroz kanalizacione i radijatorske cevi, ventilacione otvore. Iako važi mišljenje da se javljaju na mestima gde vladaju nehigijenski uslovi, nije uvek baš tako. Bubašvabe vole vlažna mesta i mesta gde ostete da ima hrane. Mogu biti veoma opasne, jer na tim vlažnim mestima kojima se kreću, obično se razvijaju razne bakterije i gljivice, koje bubašvabe mogu pokupiti i razneti svuda po kući.  Stoga zarad zdravlja i opšteg dobra ukućana, neophodno je što pre krenuti u  borbu sa njima. Najefikasniji način postiže se dezinsekcijom.