Da li je nova fiskalizacija dobro rešenje za privredu?

sagorevanje-stres-žena-telefon-laptop
Foto: Pexels.com

Nova fiskalizacija je pojam koji se intenzivno pominje u poslednje vreme. Među privrednicima se javljaju mnoge nedoumice. Neka od najčešćih pitanja koja se mogu čuti čak i u neobaveznom razgovoru su – „Ko sve podleže procesu nove fiskalizacije? Da li je u pitanju dodatni namet i koliko bi mogao da košta? Hoće li se uvođenjem onlajn fiskalizacije smanjiti siva ekonomija?“ 

Istražili smo o čemu se radi, tako da ćemo kroz ovaj tekst pokušati da vam približimo novine koje vas očekuju već od naredne godine ukoliko se bavite privatnim biznisom.

Šta podrazumeva nova fiskalizacija?

Fiskalizacija je način na koji se evidentira promet roba i usluga u prometu na malo. Obavezna je za sve privrednike koji su u „kontaktu“ sa fizičkim licima, osim izuzetaka koji su jasno definisani zakonom. Vrši se pomoću posebnih elektronskih fiskalnih uređaja.

Prethodni zakon o fiskalnim kasama se primenjuje od 2005.godine i zasniva se na sistemu koji je napretkom tehnologije u velikoj meri postao neprimenjiv. Vlada Republike Srbije, nakon detaljne analize je došla do zaključka da je neophodno unaprediti trenutni sistem fiskalizacije.

Ko je sve obveznik nove fiskalizacije?

Novim zakonom se proširuje opseg fiskalizacije, tako da neke delatnosti koje nisu do sada bile obveznici, moraće sada da postanu. Zakon o fiskalizaciji se odnosi na sve preduzetnike i sva privredna društva koja obavljaju promet na malo. Ali kako je do sada u pojedinim delatnostima postupak fiskalizacije bio otežan ili gotovo nemoguć, novim zakonom ostavljena je mogućnost da se određene delatnosti oslobode postupka fiskalizacije. Ministarstvo finansija će posebnom uredbom propisati ko može da bude izuzet od ove obaveze. Na sednici Vlade tokom aprila je usvojena ova Uredba, a spisak obveznika je sužen u odnosu na propis koji je trenutno na snazi.

Koje su to nove delatnosti koje podležu zakonu o fiskalizaciji?

Neke delatnosti koje do sada nisu bile u obavezi da evidentiraju promet usluga ili dobara preko elektronskog fiskalnog uređaja će od 1.januara 2022.godine to ipak morati da učine. U pitanju su sledeće delatnosti:

 • Kladionice
 • Sportski centri
 • Muzeji
 • Frizerski saloni
 • Kozmetički saloni

I još neke delatnosti će imati obavezu da fiskalizuju račune.

Šta treba uraditi pre početka elektronske fiskalizacije?

Pre nego što se počne sa onlajn fiskalizacijom, odnosno elektronskom fiskalizacijom poreski obveznik mora izvršiti sledeće:

 • Dužan je da dostavi elektronskim putem Poreskoj upravi podatke o poslovnom prostoru u kojima će se koristiti elektronski fiskalni uređaj. Ukoliko obveznik koristi više poslovnih prostora, odnosno prostorija dužan je da za svaku prostoriju dostavi podatke Poreskoj uptavi.
 • Trgovac je u obavezi da pribavi i elektronske fiskalne uređaje.

Kada se upustite u nabavku ovih uređaja obavezno morate proveriti da li oni sadrže procesore i softvere koji su odobreni od strane Poreske uprave. To je jedan od preduslova za njihovo korišćenje.  

Gde će se čuvati svi računi kod elektronske fiskalizacije?

Kada je u pitanju nova fiskalizacija 2022, često postavljano pitanje je pitanje o čuvanju računa. Najpre je važno istaći da postojeći model fiskalizacije koji je na snazi od 2005.godine podrazumeva registar kase i izdavanje fiskalnih računa. Tokom vremena se pokazao kao prevaziđen i podložan raznim manipulacijama. Osim toga, Poreska uprava nema informaciju o prometu robe i usluga u realnom vremenu, što između ostalog dovodi do širenja sive ekonomije.

Elektronskom fiskalizacijom se  registar kase povezuje sa Poreskom upravom, a svi izdati fiskalni računi se objavljuju i skladište na internetu. Provera se lako može izvršiti bilo elektronski ili putem SMS poruka.

Ko ne podleže zakonu o novoj fiskalizaciji?

Postoje neke delatnosti koje će po novom zakonu i dalje imati privilegiju da rade bez onlajn fiskalizacije. Neke od njih su:

 • Veterinari
 • Advokati
 • Taksisti
 • Veći deo finansijskih usluga
 • Telekomunikacije
 • Javni poštanski servis
 • Obrazovanje 

Kada je reč o obrazovanju, važno je istaći da se ovo ne odnosi na celokupno obrazovanje. Obrazovne delatnosti koje su u APR-u registrovane pod šifrom 85.5 što podrazumeva ostale vidove obrazovanja, podležu zakonu o fiskalizaciji. To se odnosi na škole jezika, obuku za računare i sl.

Koja je uloga države u procesu elektronske fiskalizacije?

Najpre je važno istaći da svi poreski obveznici koji su u sistemu PDV-a imaju obavezu da nabave moderne elektronske uređaje za naplatu i da ih registruju kod Poreske uprave. Osim toga svi elektronski naplatni uređaju će morati da budu povezani sa Poreskom upravom, što podrazumeva njihovu nadogradnju ili promenu. Prema nekim preliminarnim procenama to bi za privrednike koji imaju modernizovanu opremu moglo da košta oko 150 eura u dinarskoj protivvrednosti. Dok bi za manje privrednike trošak okvirno iznosio između 300 i 400 eura u dinarskoj protivvrednosti.

Prednost je u tome što  kako je najavljeno, to neće opteretiti privrednike, jer će najveći deo tereta preuzeti država. Naime, prema najavama troškovi za uređaj će biti refundirani kroz subvenciju države.

Sudeći po svemu što je rečeno i obećano, uvođenje nove fiskalizacije bi trebalo da predstavlja olakšanje privrednicima, jer je to korak bliže u suzbijanju sive ekonomije.