Da li je glavni grad najtraženije mesto za život u Srbiji?

Da li je danas Beograd zaista najtraženije mesto za život u Srbiji umnogome zavisi od perspektive. Različiti pogledi dovode do toga da se Beogradu kao najveća prednost ističe njegova bogata kulturna scena, dok će drugi istaći povoljne uslove za poslovanje. Međutim, kada je reč o zamerkama ovom gradu, reklo bi se da vlada veći konsenzus, i da se kao mana koja smeta svim slojevima istuču novonastale cene.

U narednim delovima ovog članka, istražićemo različite aspekte Beograda kao grada za život, koje su njegove prednosti, koje mane, i na kraju koja su to trenutno atraktivna i tražena naselja za život, a koja imaju perspektivu da to postanu u budućnosti. 

Prednosti i mane prestonice

Nesumnjivo je da Beograd i dalje grad koji predstavlja centar, ne samo Srbije, već i celog regiona. Međutim, nije bez mana. U nastavku ćemo videti šta je to što se izdvaja koa prednost, a šta kao mana naše prestonice.

U američkom blogu A Broken Backpack život u Beogradu se opsiuje kao mediteranski način života bez obale. I zaista, duh Beograda je ono što i dan danas privlači mlade, strance, ali i porodične ljude.  Uprkos sve bržem načinu života u Beogradu se i dalje ima vremena za omiljenu gradsku aktivnost, ispijanja kafe, a zatim i uživanja na rečnim splavovima.

Beograd je, međutim i ekonomski centar i u njemu je znatno lakše pronaći posao nego u velikoj većini drugih gradova u Srbiji. Pogotovo kada se radi o poslovima iz oblasti finansija, bankarstva i trgovine, IT sektora, i drugih visokobarzovanih profila. 

Treba istaći i da je vrhunski obrazovni sistem, na čelu sa Univerzitetom u Beogradu, a zatim i međunarodnim školama, zaslužan što je Beograd poželjna destinacija za mlade, ali sve koji bi da osnuju porodicu.

Sve u svemu, Beograd se nalazi prvi na listi izbora kada je u pitanju preseljenje u neki grad Srbije. Ipak, ono što danas karakteriše Beograd jesu visoke cene nekretnina, i ovo je najveća mana prestonice. Ovo i jeste glavni razlog koji koleba ljude iz unutrašnjosti pri odluci da li da se presele u Beograd, ali i koji tera Beograđane na promenu sredine.

Treba istaći i da gradska vreva, gužva i prenaseljenost u centralnim delovima grada je takođe nešto na šta se potencijalni ali i oni koji su već stanovnici Beograda žale. Mada se na ovom problemu radi, tako što se urbanizuju neke sredine koje pripadaju periferiji grada.

Zbog ovih razloga, Beogradu prete da preotmu titulu najpoželjnijeg grada za život naši drugi veliki gradovi, pre svega Novi Sad, a zatim i Niš, a u poslednje vreme i Kragujevac. Među manjim gradovima, kao gradovi poželjni za život ističu se Stara Pazova i Sremska Mitrovica.

Istini za volju, kod gradova kao što su Stara Pazova, Sremska Mitrovica, pa čak i Novi Sad, kao prednost se ističe upravo blizina Beogradu.

Najtraženija naselja i cene stanova

Beogradski stanovi su, tradicionalno najtraženiji na Novom Beogradu. Ova opština doživela je pravu ekspanziju u poslednjih nekoliko godina, budući da je to lokacija koja se ne nalazi u samom centru grada, a opet pruža sve što je potrebno za idealan život u gradu. 

Pored Novog Beograda, lokacije koje su tražene su Zemun, zatim centralne gradske opštine Voždovac, Savski Venac i Stari Grad.

Međutim, treba pomenuti i naselja koja do sada nisu važila za tako atraktivna, a poslednjih godina su sve traženija. Na prvom mestu je to Banovo Brdo koje blizina Ade Ciganlije i Košutnjaka čine ga idealnim za ljubitelje prirode, a dobra povezanost sa centrom grada i raznolika ponuda sadržaja u samom naselju omogućavaju zadovoljene svih potreba savremenog života. Zanimljivo je da je u anketi pod nazivom „Volim Beograd“ koji je sprovela organizacija „Beograd u pokretu“ upravo Banovo Brdo izabrano za nejlepše beogradsko naselje.

U budućnosti, tačnije nakon završetka Ekspa 2027, treb aočekivati i razvitak Surčina. Predviđanja su da bi Surčin mogao da postane novi Novi Beograd.

Kada je reč o cenama u najtraženijim opštinama, one se u dosadašnjem delu godine kreću na sledeći način: 

  • Centar grada (Dorćol, Stari Grad): 2,500–4,000 €/m²
  • Novi Beograd: 2,000–3,500 €/m²
  • Vračar: 2,200–3,800 €/m²
  • Zemun: 1,800–3,000 €/m²
  • Voždovac: 1,600–2,800 €/m²

Kada je reč o kirijama u ovim opštinama, one se u proseku kreću: 

  • Centar grada: 500–1,000 €/mesečno
  • Novi Beograd: 400–800 €/mesečno
  • Vračar: 450–900 €/mesečno
  • Zemun: 350–700 €/mesečno
  • Voždovac: 300–600 €/mesečno

Da zaključimo, činjenica je da ka Beogradu stremi sve više ljudi, naročito mladih koji traže dobro obrazovanje i kvalitetne poslovne prilike, ali prestonica može da bude povoljno mesto i za sve koji teže mirnom i porodičnom životu. Da li će Beograd, uspeti da zadrži status najtraženijeg mesta za život u Srbiji u narednim godinama, ostaje da vidimo.