Cink – značaj minerala i kako ga unositi za najbolje efekte

Cink u škampima

Cink je mineral jako važan našem organizmu. Smatra se nezamenljivim u borbi protiv bolesti, infekcija i, generalno, u jačanju imuniteta. Važan je za:
1. rast i razvoj organizma,
2. za rad polnih zležda, kao i nadbubrežne žlezde,
3. za izgradnju kostiju i
4. za formiranje krvnih ćelija.
Omogućava bolju koordinaciju mišića i rad neurona. A pomaže i u zarastanju rana i obnavljanju oštećenih tkiva i organa.

Cink u šećernoj bolesti (dijabetesu)

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti koliko je njegov unos neophodan, pogotovo mladim ljudima i deci, jer se njihov organizam tek razvija. Ali isto tako, njegova konzumacija je potrebna i kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa, nezavisno od tipa ove bolesti. Naime, znamo da je u šećernoj bolesti u osnovi nedostatak insulina. Insulin pomaže da se šećer iz krvi prenosi u ćelije, čime se celije hrane, a u krvi se pritom nivo šećera normalizuje. Kod zdravih osoba, pankreas, organ koji stvara i luči insulin, ima veliki potencijal. Kada pojedemo previše slatkiša, pankreas stvori više insulina, tako da se šećer na vreme rasporedi u ćelije, pa nije visok njegov nivo u krvi. Međutim, kod osoba koje boluju od dijabetesa, pankreas nema toliku moć, pa je nemoguće izlučiti dovoljno insulina kako bi se smanjio nivo šećera u krvi. To proizvodi oštećenje krvnih sudova.

Gde je tu uloga cinka? Naime, cink je važan za stvaranje rezervi insulina. Što je posebno od koristi kada ga osoba ima u manjku, odnosno kada je funkcija pankreasa da ga stvara oslabljena. Takođe, cink pojačava dejstvo insulina i sprečava njegovu razgradnju. Kada nema dovoljno cinka, poremećena je i regulacija šećerne bolesti kod dijabetičara.

Cink, značaj u dijabetesu

Koje namirnice su najbogatije cinkom?

Cinka najviše ima u mesu, i to iznutricama. Zatim, visok je njegov sadržaj u ostrigama, žumancetu, sočivu, pasulju, kvascu, senfu, orahu, lešniku, indijskom čaju, škampima i divljači (pogotovo u srnećem mesu). Voće ga praktično nema, ali od povrća ga najviše sadrže peršun, grašak i pečurke. Dnevna doza za decu i odrasle je 8 mg, a za trudnice 15 mg. To znači da ćemo dnevnu količinu cinka obezbediti ako pojedemo: 2 kokošija žumanceta, 150 g govedine, oko 100 g svinjske ili teleće dzigerice ili samo 20 g svežih ostriga. Trudnice i dojilje imaju skoro duplo veće potrebe za cinkom, pa bi trebalo da ga unose više, kako hranom, tako, u nekim slučajevima, i suplementima. Jer on omogućava pravilan razvoj bebe.

Cink u hrani

Kako da unosimo cink tako da se najbolje može iskoristiti u organizmu?

Pre svega, treba imati u vidu da bez obzira na unos namirnica bogatih cinkom, ako istovremeno konzumiramo alkohol ili oralna kontraceptivna sredstva, iskorišćavanje cinka u organizmu će biti nedovoljno. Takođe, vegetarijanci ga mogu imati u manjku, jer je meso ipak veliki izvor ovog minerala i poznato je da se mnogo bolje iskorišćava cink iz mesa, nego isti iz biljaka. Takođe, osobe koje u cilju terapije anemije koriste i gvožđe, smanjiće apsorpciju cinka u crevima. Isto važi i za uzimanje namirnica sa oksalatima i fosforom. Soja ima dosta cinka, ali i dosta fitata, inače materija koje čine cink nedostupnim organizmu. Tako da se soja ne može preporučiti kao dobar izvor. Treba takođe imati u vidu da se cink najbolje iskorišćava kada se unosi zajedno sa mlečnim proizvodima.

A ukoliko ga imamo u manjku i ne možemo ga nadoknaditi hranom, onda je najbolje da se unosi u sastavu jedinjenja cinkhlorida, cinkglukonata, cinksulfata i cinkoksida. Pa tako, ako želite da kupite preparat cinka, vodite računa da ovaj podatak bude naznačen na pakovanju.

Posledice nedostatka cinka

Kada su u pitanju deca, manjak cinka moze biti uzrok usporenog rasta. Pritom, usporeno je zarastanje rana, a i regulacija šećera u krvi, kao što je već spomenuto. Međutim, ukoliko osoba ima dokazanu insulinsku rezistenciju, odnosno ako uprkos normalnoj količini insulina, razvijen je dijabetes jer su ćelije praktično otporne na njegovu funkciju, onda će cink biti od manjeg značaja. Ipak, njegova uloga se ne može zanemariti, kako u bolesti, tako i u pri dobrom zdravlju. A pogotovo kada su u pitanju deca, trudnice i dojilje.

Da biste vodili bolju evidenciju unetog cinka tokom dana, možete skinuti dokument klikom na željeni format, ispod ovog pasusa. Možete skinuti kao PDF i odštampati u jednom ili više primeraka, i upisivati ručno dnevne unose cinka, po obrocima. Ili ga možete skinuti kao Word dokument i upisivati količinu direktno, na svom računaru ili telefonu. U dokumentu vam je dostupna i tabela količina cinka u 100 g svih namirnica koje ga sadrže u značajnoj meri. Na osnovu nje možete, preko količine namirnice koju ste konzumirali, izračunati koliko ste ovog minerala obezbedili za jedan obrok.

Tabela unosa cinka (word dokument)
Tabela unosa cinka (PDF dokument)

Ukoliko želite da se o ovoj temi informišete uz ilustrativni prikaz namirnica bogatih cinkom, njegovog značaja i posledica manjka, pogledajte sledeći video.