Čemu služi mala rupica ispod slavine na lavabou?

Mala rupica ispod slavine na lavabou, koju ste sasvim sigurno primetili, ima svoju višefunkcionalnu svrhu. Ona se nalazi ispod svake slavine na lavabou i sudoperi, a služi da spreči izlivanje vode, ukoliko vam se sudopera ili lavabo prepuni vodom.

  • Sprečava izlivanje

Stvar je u tome da ona nije dovoljna, da bi sprečila izlivanje, jer je mnogo manja od glavnog slivnika i da se pelivanje ipak ne može zaustaviti. Zato je ona veoma korisna i važno je da postoji. Drugi razlog zbog čega je ona tu jeste što ona poboljšava odliv. Mala rupa ispod slavine, pomaže da voda brže prolazi kroz odvodnu cev, tako što stimuliše vazduh da izađe iz odvoda. Ova rupa zove se porcelator, a vakum koji prolazi kroz nju stvara vakum, koji služi da voda brže otiče

  • Poboljšava odlivanje

Svakako otvor bi trebalo čistiti sa vremena na vreme, možete probati sa prirodnim rastvorima, kao što su rastvor od sode bikarbone i soli i sipati u odvod i u rupuu kako bi odvodi bili prohodniji.

  • Šta kada rupica ispod slavine u lavabou nema funkciju?

U pojedinim slučajevima dolazi do zagušenja odvoda i tada je neophodno potražiti pomoć vodoinstalatera. Rupica ispod slavine, izgubiće svoju funkciju kada dođe do zagušenja a voda će u velikoj meri da se podiže iznad nivoa lavaboa, jer neće moći da prolazi kroz odvod, kao što bi trebalo. Ako voda prolazi otežano ili uopšte ne prolazi već se nivo vode podiže, tada će sigurno biti neophodno otpušavanje lavaboa.

  • Ko radi otpušavanje lavaboa i na koji način?

Ova intervencija spada u red vodoinstalaterskih, tako da su za njih zaduženi vodoinstalateri. Odgušenje odvoda, pa i otpušavanje lavaboa, otpušavanje kade, otpušavanje wc šolje i drugih odvoda, nešto je što vodoinstalateri svakodnevno rade. Otpušavanje se radi uz pomoć specifičnih alata i mašina, u zavisnosti koji je stepen zagušenja.Vreme intervencije, takođe se ne može predvideti, zato je najbolje da to ocene vodoinstalateri.

  • Da li možemo sami da otpušimo lavabo?

Otpušavanje lavaboa, možda izgleda kao lak zadatak, ali je istina, da nikad ne možemo znati u datom trenutku, koliko je zagušenje ozbiljno. Većina nas prvo pokušava da problem reši samostalno, a na internetu postoji bezbroj recepata za prirodne rastvore, od sastojaka koje svi imamo u kuhinji, a koji će efikasno otpušiti lavabo. Ipak, nije baš uvek tako. Ponekad stvarno možemo rešiti problem na ovaj način, ukoliko je zagušenje plitko i blago. Sipanjem rastvora od pomešane sode bikarbone i soli, možete isprati odvode i očistiti cevi. Ukoliko uspte da otpušite lavabo na ovaj način, znači da zagušenje nije bilo ozbiljno.

Ipak u većini slučajeva voda koja teško prolazi kroz odvode ili se podiže iznad nivoa lavaboa i dalje će nstaviti da se podiže i kada isprobate ovaj recept. To samo znači da je zagušenje mnogo ozbiljnije i da će vam biti potrebna profesionalna pomoć.

  • Kada se koristi ručno a kada mašinsko otpušavanje lavaboa?

Vodoinstalateri kada izađu na teren, nakon ispitivanja odvoda, utvrđuju da li je došlo do lakog ili težeg zagušenja. Od toga zavisi i da li će biti dovoljno samo ručno otpušavanje lavaboa, ili će morati da se radi mašinsko.

Ponekad nije lako ustanoviti gde se tačno nalazi uzrok zagušenja, pa vodoinstalazeri  u rtu svrhu koriste specijalne kamere za detekciju.

Uz pomoć ovih kamera, oni precizno dtetektuju mesto i stepen zagušenja, pa mogu mnogo brže rešiti problem.

Ove kamere takođe pokazuju da li su cevi oštećene i na kom mestu. one se ubacuju u cevi i mogu proći celom dužinom, a informacije prikazuju na keranu. Druge vrste kamera daju informacije preko signalizacije i govore nam o temperaturi vode. Kada vodoinstalater utvrdi gde je tačno nastalo zagušenje, tada može odlučiti da li će se raditi ručno ili mašinsko otpušavanje lavaboa.

Ručno otpušavanje se primenjuje uz pomoć alata i ručnih sajli, a koristi se kada zagušenje nije toliko jako. Mašinsko odgušenje se primenjuje kada je zagušenje veoma intenzivno i može se ukloniti samo uz pomoć specijalnih mašina pod pritiskom, voma vozilom ili drugim mašinama.Mašinsko odgušenje se mnogo razlikuje od ručnog, jer je trajnije i efikasnije. Mašinskim odgušenjem se ispiraju cevi u potpunosti, dok se ručnim odgušenjem, samo uklanja tzv. čep koji je do zagušenja doveo, dok naslage u cevima ostaju i one ponovo mogu dovesti do zagušenja.

  • Kako da se nakon odgušenja, ponovo ne zapuši lavabo?

Lavabo može da se zapuši od previše kozmetičkih sredstava, koja nakon upotrebe stvaraju guste naslage koje ne mogu tako lako da se rastvore u vodi, zatim  od kose koja opadne nakon češljanja ili ostataka paste za zube, takođe i od vate, štapića za uši i sličnih stvari. Zato je vrlo važno da redovno čistite lavabo i da ne dozvolite da se ovakve materije natalože. Istina, zagušenje neće nastati odmah, već nakon više meseci ovakve prakse i neodržavanja lavaboa. Zato ukoliko ste imali iskustva za odgušenjem, ubuduće redovno održavajte lavabo i ne dozvolite da u odvod upadnu nakupljene tečnosti koje se ne mogu rastvoriti u vodi.