Bolovi u zglobovima i kako ih se lako rešiti

bolovi u zglobovima

Zglobovi su jako osetljivi deo tela, budući da su stalno u pokretu i celog života se troše. To se pre svega odnosi na zglobne hrskavice. Pod pritiskom opterećenja, a posebno pri nepravilnim pokretima, zglobovi trpe. A i prirodan proces starenja vodi pojavi brojnih simptoma i njihovom oboljevanju. Čak 50% osoba starijih od 40 godina navodi da ima tegobe u nekim zglobovima. I te tegobe su uglavnom degenerativnog porekla. Ali pored uobičajenih promena na zglobovima, nastalih starenjem, simptomi mogu biti i posledica nekih bolesti. Najčešće je reč o slabljenju ligamenata oko zglobova i učestalim povredama, ali i metaboličkim i hormonskim poremećajima. Pa i zapaljenskim uzrocima, kao u reumatoidnom artritisu. Takođe, neke osobe mogu imati urođene anomalije određenih zglobova, zbog čega ih češće povređuju ili oni više oboljevaju. Jedan od najčešćih tegoba na koje se starije, ali sve više i mlade osobe žale, jesu bolovi u zglobovima, oticanje i upale zglobova.

Bolovi u zglobovima pri njihovom starenju

Najveće opterećenje trpe kuk, koleno i skočni zglob, pa će se u njima najpre razviti degenerativne promene i oštećenja starenjem. Dolazi do istanjivanja njihove zglobne hrskavice i suženja prostora između kostiju koje čine zglob. U ovim zglobovima se mogu čuti krepitacije (zvuk prilikom pokretanja zgloba), zatim slabljenje okolnih mišića i time češća uganuća i iščašenja, osetljivost i bolovi u zglobovima, kao i nestabilnost.

Terapijska mera: Starenje zglobova se ne može zaustaviti, ali se može usporiti. Pre svega, blagotvorno deluje svakodnevno pokretanje zglobova, i to tako da svaki zglob ispuni sve svoje moguće pokrete. I važno je čuvanje od teških i iznurujućih poslova, koji vode većim opterećenjima zglobova. Na primer, često i dugotrajno sedenje vodi lakšoj povredi kičme.

Bolovi u zglobovima pri hormonskim poremećajima

U periodu menopauze, zbog smanjenja nivoa estrogena, čest je razvoj osteoporoze. Naime, estrogen je hormon koji tokom reproduktivnog perioda žene, do menopauze, čuva ujedno i zdravlje kostiju. Ali nakon tog perioda, kosti gube svoju gustinu, postaju krhke i lako lomljive. Stoga često stradaju i veliki zglobovi, pogotovo zglob kuka. Stoga su česti prelomi kuka kod starijih žena, pa čak i bez razvoja naročitih simptoma.

Terapijska mera: Kod nekih žena može biti neophodna primena estrogenih hormona, kako zbog zaštite od osteoporoze, tako i zbog ublažavanja drugih simptoma menopauze. Naravno, estrogeni hormoni se moraju davati u malim dozama, kako bi se sprečio rizik od nastanka karcinoma dojke i materice.

Bolovi u zglobovima zbog nepokretanja ili nedovoljne prokrvljenosti

Opšte je poznato da zglobove moramo stalno pokretati kako bi se očuvala njihova funkcija. Često je oboljevanje i zgloba ramena, jer je reč o zglobu sa najvećim obimom pokreta od svih zglobova u telu. Nedovoljnim pokretanjem ramena i nedovoljnom prokrvljenošću u nekim bolestima (šećerna bolest, hipertenzija), dolazi do njegovog postepenog propadanja. Zglob ramena gubi svoju moć pokretanja i postaje sve više ukočen. Bolovi u zglobovima ramena se čak označavaju kao poseban sindrom „bolno rame“.

Terapijska mera: Sindrom bolnog ramena će, dakle, najpre nastati kod dijabetičara i osoba sa visokim krvnim pritiskom. Ali samo onda kada su ove bolesti nekontrolisane, zbog čega je otežana cirkulacija u zglobovima. Zato trpe svi zglobovi, ali se pokazalo da je rameni zglob, zbog širokog obima različitih pokreta, najosetljiviji na otežanu cirkulaciju. Osnovna mera kod ovih osoba je upravo kontrola i regulacija osnovne bolesti. A u nekim slučajevima može biti neophodna i primena lekova koji podstiču cirkulaciju. Takođe, ljudi mogu preduprediti ovaj problem ukoliko se redovno bave fizičkom aktivnošću i svakodnevno vrše pokrete u svim zglobovima.

Bolovi u zglobovima zbog povrede

Povrede zglobova obično su praćene bolovima, otokom, nemogućnošću pokretanja, pa i crvenilom i pojavom hematoma usled krvarenja zbog povreda krvnih sudova. Često je reč o sportskim povredama, mada se one dešavaju u svakodnevnom životu mladih i starijih. Međutim, povrede se dešavaju i zbog nepokretanja i poštede određenih zglobova (najčešće zbog povrede), zbog čega trpe ostali zglobovi, koji onda postaju vulnerabilniji i lakše dođe do njihove povrede.

Terapijska mera: Glavna mera za sprečavanje ove vrste povreda je jačanje mišića. Međutim, i neravnomerno jačanje mišića vodi lakšem povređivanju, pogotovo kod sportista. Zato je važna dobra saradnja i savetovanje sa fizijatrima i lekarima sportske medicine, koji će najbolje uputiti profesionalnog sportistu o potrebnim vežbama za različite delove tela. To ima za cilj ravnopravno jačanje mišića obe strane tela.

Bol u zglobovima usled zapaljenja

Autoimuna bolest reumatoidni artritis, kao što joj ime kaže, manifestuje se zapaljenjem zglobova. Prvenstveno su zahvaćeni mali zglobovi šaka i stopala. Jako retko bivaju zahvaćeni zglob lakta, kolena i skočni zglob. Reč je o naslednoj bolesti, ali se smatra da i infekcije imaju važnu ulogu u početku bolesti. Čak određeni deo istraživanja pokazuje i hormonske uzroke kao komponentu reumatoidnog artritisa, budući da se bolest češće javlja kod žena. U reumatoidnom artritisu postoje bolovi u zglobovima, ukočenost, posebna vrsta deformacija i poremećaj funkcije zahvaćenih zglobova. Uglavnom se simptomi javljaju u simetričnim zglobovima, dakle na obe šake ili oba stopala. I počinju u periodu između četvrte i šeste decenije.

S obzirom na to da je praktično reč o sistemskoj bolesti, koja zahvata vezivna tkiva, a ne samo zglobove, karakteristična je pojava i drugih tegoba. Pa tako, osobe sa reumatoidnim artritisom mogu imati poremećaje od strane srca, pluća, i zapaljenja vežnjače oka (konjunktivitis). Opisane su i neurološke tegobe, kao i uvećanje slezine, kod pojedinaca.

Terapijska mera: Kod reumatoidnog artritisa, dale su rezultate i farmakološke i nefarmakološke mere. Pod nefarmakološkim se podrazumevaju odgovarajuća dijeta koju savetuje lekar reumatolog, fizička aktivnost i smanjenje stresa. Dok nefarmakološke obuhvataju širok spektar lekova koji služe za smanjenje simptoma bolesti, mada potpuno izlečenje nije moguće. Jedan od najstarijih lekova u upotrebi za lečenje reumatoidnog artritisa je aspirin. Ali može imati štetne efekte na sluzokožu želuca, te izazvati pojavu čira na želucu i njegovo krvarenje. Koriste se i glikokortikoidi, mada mogu imati brojne neželjene efekte. Drugi lekovi u upotrebi su metotreksat, hlorokvin, sulfasalazin, soli zlata, itd. Oni imaju ulogu da izmene način odgovora našeg imunog sistema na sopstvene ćelije, odnosno da spreče autoimunost.

Šta još možete učiniti za svoje zglobove?

Kao što je napomenuto, zaštita od povreda i stresa i redovno pokretanje su blagotvorni za zdravlje zglobova. Ali isto tako, važna je i regulacija telesne težine, pogotovo kada je u pitanju gojaznost, jer veća telesna težina više opterećuje zglobove. Mršavljenjem se zglobovi štite. Bitno je nošenje udobne obuće i umerena fizička aktivnost. Unošenje dovoljne količine tečnosti je važno iz razloga što je sastav hrskavice u čak 90% voda. Treba takođe težiti pravljenju pauza, ukoliko dugo sedite na poslu, pravilno sedeti i ne prekrštati noge. A poželjno je i, pri spavanju na boku, stavljati jastuk između nogu, najbolje u predelu kolena. Unošenje grožđa ili crvenog vina, zbog bogastva taninima, pomaže u ublažavanju simptoma zapaljenja kod reumatoidnog artritisa.

Doktor medicine i student doktorskih studija medicine. Moji članci su dostupni na youtube kanalu na priloženom linku.