Balansiranje guma i točkova – zašto je to važno?

Balansiranje guma je proces koji se obavlja uglavnom u vulkanizerskim radionicama sa specijalizovanim mašinama. Ovaj proces zahteva određenu dozu preciznosti jer doprinosi da vožnja automobila bude udobna i bezbedna.

Zamena guma nije postupak koji bi trebalo da radite samostalno, već bi trebalo da se obratite stručnjacima. Nekada je potrebno pomoću ključa i dizalice staviti rezervni točak do najbližeg servisa, ali tu se Vaš vulkanizerski posao završava i prepušta se majstoru.

Svaki nedostatak i svaka mini greška u ugradnji guma može dovesti do vibracija i drugih ozbiljnih problema kao što je pojava lošijeg prianjanja guma za podlogu. Zbog raznih faktora kao što je neravan put, masa vozila itd. povećanjem brzine vožnje se povećava sila koju točak mora da izdrži. Zbog toga prilikom svake zamene guma potrebno je odraditi balansiranje točkova.

Šta se može desiti ako se točkovi ne izbalansiraju

Kada točkovi nisu izbalansirani, prilikom većih brzina, uglavnom preko 100 km/h počeće da se osećaju vibracije. Vožnja po autoputu biće najbolji pokazatelj da li su točkovi dobro balansirani.

Kada su prednji točkovi neizbalansirani, vibracije možete primetiti na volanu i instrument tabli. Ove vibracije mogu značajno smanjiti koncentraciju vozača. Da biste obavili brzu proveru balansiranosti zadnjih točkova, prilikom većih brzina pitajte putnike na zadnjim sedištima da li osećaju neke vibracije.

Voženje na neizbalansiranim točkovima u malo dužem vremenskom periodu može napraviti disbalans i oštećenje ostalih vitalnih delova automobila. Trap može ispasti iz ravnoteže i time upravljanje učiniti nestabilnim što izuzetno ugrožava bezbednost.

Neizbalansirani točkovi stvoriće opterećenja na amortizerima i uzrokovati bržu potrošnju guma. Ipak, deo koji najviše želimo da zaštitimo su menjač i motor jer smo sigurni da Vas potreba za tim popravkama neće obradovati.

Šta je balansiranje točkova?

Da bi se točak smatrao balansiranim, potrebno je da se njegovo težište poklapa sa njegovim geometrijskim centrom u trenutku okretanja. To u suštini znači da u svakom delu bude jednako težak kako se prilikom okretanja i vožnje ne bi primetile razlike, odnosno kako ne bi bilo vibracija.

To se postiže tako što vulkanizer postavlja tegove na različite delove točka tamo gde je potrebno. Ovi tegići se uglavnom postavljaju sa unutrašnje strane točka, odnosno na strani koja gleda ka unutrašnjosti automobila, ali ima i onih koji umetnu spolja između gume i felne.

Ovi tegići se pričvršćuju ili lepe za felnu tako da pri većim brzinama tokom vožnje ostanu čvrsto prilepljeni za točak. Ovde treba obratiti pažnju da tegovi odgovaraju felni na koju se postavljaju jer mogu otpasti ili se olabaviti.

Da bi majstor znao na kojim mestima treba postaviti tegić koristi mašinu za balansiranje (balanserka). Njen zadatak je da simulira kotrljanje točka po putu i detektuje stranu koja ima veću ili manju težinu od potrebne. Tako vulkanizer zna gde otprilike da postavi tegove. Posle postavljanja proverava opet na mašini i taj proces se ponavlja dok točak ne postane izbalansiran.

Većina balansiranja se može obaviti korišćenjem balanserke i postavljanjem tegića. Ukoliko je felna kriva ili guma oštećena, balanserka neće moći da obavi taj zadatak, već će pre njene upotrebe morati da se ispravi ili zameni felna, odnosno da se zakrpi ili zameni guma. Onda kada se uverimo da su felna i guma ispravne, možemo preći na mašinu za balansiranje.

Kada je potrebno izbalansirati točkove?

Zamena guma je proces koji za sobom povlači i balansiranje točkova. Kako se gume vremenom habaju i troše, njihova težina se smanjuje, pa se zbog toga mogu pojaviti male neravnoteže u masama. Zbog toga je to idealan trenutak da izbalansirate točkove. Ako sezonski menjate gume(zimske vozite zimi, letnje leti) i pri svakoj promeni ako vršite balansiranje to se smatra redovno i pravovremeno balansiranje.

U slučaju da npr. ne prelazite mnogo kilometara tokom godine pa cele godine koristite zimske gume, preporučljivo je da makar jednom godišnje odvedete vozilo na balansiranje točkova. Udaranje u ivičnjak, kao i naletanje pri većoj brzini na neku rupu ili neravninu na putu je takođe preporučljiv trenutak za balansiranje točkova jer tu može doći do nekih poremećaja u balansu.

Obratite pažnju da li se gume ravnomerno troše. Kada uočite nelogične putanje po kojima se haba najverovatnije točak(točkovi) nisu u balansu ili je potrebna reglaža trapa, pa je preporučljivo da proverite obe mogućnosti.

Vrlo je bitno da ne dozvolite ni da samo jedan točak bude u disbalansu jer će on negativno uticati na ostale točkove i na neke od vitalnih delova Vašeg automobila ako se takva vožnja obavlja u dužem vremenskom periodu.

Šta ako na putovanju dođe do disbalansa točkova

Može se desiti na putovanju da jedan ili nekoliko točkova totalnu izađu iz balansa i krenu da stvaraju jake vibracije. Ako je u pitanju jedan točak i ako je rezervni točak totalno odgovarajuć i balansiran(ne koristite takozvani ćopavac), možete ga zameniti na putu i nastaviti putovanje. Obratite pažnju da točak ili guma nemaju oštećenja i da je guma napumpana do preporučenog pritiska

Nažalost može se desiti da više točkova budu u disbalansu, pa je najbolje rešenje skrenuti sa puta do najbližeg grada i u lokalnoj vulkanizerskoj radnji odraditi balansiranje točkova. Poželjno je ovo odraditi iako ste samo jedan točak zamenili odgovarujućim rezervnim zato što je ipak zbog Vaše bezbednosti da se stručnjak uveri u ispravnost i balansiranost točkova na Vašem vozilu.

Obratite pažnju na komentare sa desne strane teksta