Bakterije u kupatilu – kako sprečiti njihovo širenje

bakterije

Većina ljudi skoro da nije ni svesna koliku opasnost donose bakterije koje dolaze upravo iz kupatila. Svi manje-više imamo iste navike i na sličan način održavamo higijenu našeg doma. U tom pogledu održavanje čistog i urednog kupatila uglavnom se svodi na pranje tuš-kabine i lavaboa, ribanje pločica, dezinfikovanje ili eventualno, otpušavanje wc-šolje i drugih odvoda.

Međutim, praktikujući ove i slične posliće, svakodnevno zanemarujemo niz dobrih i korisnih navika. Zapravo, neke od tih navika i te kako bi nam olakšale higijenu u kupatilu, a na prvom mestu sprečile širenje bakterija.

Zašto je kupatilo najveći uzročnik bakterija

Nije nimalo čudno što je baš kupatilo najveći uzročnik bakterija u domu. Pre svega, njihovom razmnožavanju najviše odgovaraju uslovi u ovoj prostoriji. Vlažnost kojoj su izložene, ali i prljavština usled loše i neredovne higijene, samo ubrzavaju razmnožavanje i širenje bakterija.

Naime, širenje bakterija najveće uporište ima u wc-šolji i oko nje, u tuš-kabini, lavabou, ali i u nizu drugih mesta na koje nikada ne biste pomisili.

U nastavku teksta pročitaćete zašto se bakterije na ovim mestima najviše stvaraju i kako sprečiti njihovo širenje.

Promenite loše higijenske navike kod održavanja wc-šolje

Upotreba iste wc-šolje većeg broja članova porodice dovodi do logične činjenice da je neophodno njeno svakodnevno održavanje. Kako je gotovo nemoguće da svako od članova ima zasebno kupatilo, tako se javlja i veći rizik da se na ovom mestu bakterije šire brže nego inače.

Širenje bakterija dolazi od ostataka fekalija ili urina koji svesno ili nesvesno budu ostavljeni unutar wc-šolje ili na dasci. Običnim toilet papirom ili četkom za šolju, zapravo, ne dolazi do njihovog uklanjanja, već do daljeg širenja. Zato se ne preporučuje da se ovakvi načini ꞌčišćenjaꞌ koriste u ovim situacijama. Mnogo je bolje sredstvom za wc-šolju i vrućom vodom direktno otkloniti sve nečistoće koje su potencijalne za širenje bakterija.

Preporuka je i da prilikom puštanja vode, wc-šolju držite zatvorenom ili da dasku podignete. Razlog ovakvoj navici utemeljen je i na istraživanjima koja su pokazala da se bakterije najbrže šire iz vode, koja pod pritiskom  ꞌpljusneꞌ iz vodokotlića  i na sve strane šolje, a nekada i oko nje, ostavi kapljice. One se vremenom osuše, ali bakterije dalje nastavljaju širenje.

Ovo možda niste znali

Kapljice vode o kojima govori prethodni pasus, imaju sposobnost da rašire bakterije i do 30 cm. To znači da postoji rizik da sredstva i predmeti koji se nalaze u blizini postanu mesta na kojima će se dalje nastaniti bakterije. Reč je o bočicama šamona, kupki, kutiji za sapun, vešu, ukoliko ga sušite u kupatilu, peškirima i ostalim stvarima.

Kako biste sprečili širenje bakterija na ovim mestima, neophodno je da ih što češće brišete, sklonite dalje od wc-šolje i prilikom puštanja vode postupate kako je gore već navedeno.

Soda bikarbona za bakterije u tuš-kabini i lavabou

Još neka od čestih mesta gde se bakterije brzo skupljaju i šire jesu i tuš-kabina i lavabo. Neka istraživanja su pokazala da se veliki broj bakterija skuplja u glavi tuš-baterije, ali njihovo leglo je i u ćoškovima tuš-kabine, staklenim paravanima ili najobičnijoj zavesi. Problem je što se na ovim mestima javlja rizik čak i od pojave buđi.

Sličan problem sa prljavštinom i širenjem bakterija zahvata  i lavabo. Ovo je mesto gde prođe mnogo nečistoće – pranje ruku, održavanje higijene zuba ili ispiranje nekog prljavog predmeta.

Jedini način da sprečite širenje bakterija na ovim mestima – tuš-kabina i lavabo, jeste da redovno održavate higijenu istih. Dobar način za to je i da jaka hemijska sredstva zamenite nekim prirodnijim načinima. Na primer, svakog drugog ili trećeg dana ova mesta posipajte sodom bikarbonom, ostavite da deluje nekoliko minuta, protrljajte sunđerom, a potom isperite vrućom vodom. Takođe, sodu možete rastvarati u mlakoj vodi i rasprašivačem poprskati željena mesta, a potom ih isprati.

Alkoholom protiv bakterija u kupatilu

Već je poznato da alkohol ima snažno dejstvo prilikom uništenja bakterija. Iz tog razloga jako je poželjan u kupatilu. Naime, sa nekih mesta na kojima ne biste ni pomislili da ih ima, bakterije najlakše proširite u ostale prostorije doma.

Kako se to ne bi dešavalo, obratite više pažnje na higijenu prekidača za svetlo, brave na vratima, prekidača za puštanje vode na vodokotliću, držača za sapun ili peškir, kutije sa četkom za wc-šolju. Ovu su predmeti koje svakodnevno pipnete rukama, možda i pre nego što ih nakon obaveljene nužde operete.

Zbog toga je alkohol pravo rešenje da na ovim mestima uklanjate neželjene bakterije. Vatu ili običnu suvu krpu natopite alkoholom i detaljno prebrišite sve navedene predmete. Preporuka je da u alkohol rastvoren sa vodom potopite četku za wc-šolju, držite nekoliko minuta i potom isperete vrućom vodom.

Redovno menjajte peškire

Da li ste znali da se u vlažnim peškirima svakodnevno skuplja veliki broj bakterija? Možda niste toliko obraćali pažnju, ali nije dovoljno da nakon nužde samo operete ruke, već i da ih lepo obrišete. Kako ne bi trebalo da vam ruke budu vlažne, tako ni peškir kojim ih brišete ne sme da bude vlažan. On dodatno skuplja i ubrzava širenje bakterija.

Savet je da peškire redovno menjate i da vlažne i već iskorišćene ne stavljate da se osuše, a potom vratite natrag na držač. Čist peškir podrazumeva da je opran u veš-mašini, suv i upotrebljiv samo od strane jednog člana porodice.