Aktivni ugalj – čemu služi i kako se koristi?

Aktivni ugalj

Iako tako ne zvuči, aktivni ugalj je preparat koji se može naći u apoteci. Nije reč o klasičnom leku, ali predstavlja farmaceutsko sredstvo. U nekim slučajevima, aktivni ugalj je i nezamenljiv. Tako da ćemo se u ovom tekstu upravo pozabaviti pozitivnim stranama ove materije.

Šta je aktivni ugalj?

Pre svega, nije reč o klasičnoj vrsti uglja koji se dobija sagorevanjem drveta. Već nastaje obradom običnog uglja u prisustvu gasova. Na ovaj način, dobija se posebna vrsta uglja sa znatno većom površinom. Tu površinu dobija zahvaljujući prisustvu mnogobrojnih sitnih pora. Tako da se pokazalo da 50 grama aktivnog uglja ima više od 17 puta veću površinu od fudbalskog stadiona!

Čemu služi aktivni ugalj?

Još od prve polovine 19. veka, poznato je da je aktivni ugalj glavno sredstvo u borbi protiv trovanja. Sada se koristi sve više u medicinke svrhe. A pored toga, i u industriji. Kada su u pitanju trovanja različitim lekovima ili toksinima, aktivni ugalj se uspešno vezuje za njih kada se unese u roku od jednog sata od trovanja. Svojim porama aktivni ugalj „upija“ štetne materije. Zahvaljujući tome što se ne preuzima od ćelija creva, izbacuje se zajedno sa upijenim otrovima putem stolice. Ipak, da bi počeo da deluje, potrebno je između 1 i 4 sata. Treba ga uzeti što pre, kako bi se dejstvo adekvatno ispoljilo. Jer kada se štetne materije već apsorbuju, kasno je za uzimanje aktivnog uglja. Treba imati u vidu i da ne deluje na sve oblike trovanja. Odnosno, kada je u pitanju trovanje alkoholom, gvožđem ili teškim metalima, uzaludno je konzumirati aktivni ugalj.

Kod proliva izazvanih toksinima (npr. bakterija), unos aktivnog uglja može biti od koristi. Međutim, kada su drugi uzroci u osnovi dijareje, ona se ne može ublažiti na isti način. Takođe, može pomoći u boljem održavanju higijene usta i zuba. Tako da se često koristi kao sastavni deo paste za zube. Pogodni su kod ublažavanja mamurluka, ali i u zarastanju rana. Smatra se da kod rana dekubitusa, može pomoći zarastanje, mada takva istraživanja nisu potpuno potvrđena. Neka istraživanja su potvrdila da smanjuje apsorpciju holesterola u crevima, pa može biti koristan kod osoba sa visokim masnoćama u krvi, a koje ne uspevaju da prate konkretnu dijetu. A takođe, kod osoba sa hroničnom bolešću bubrega, postoji problem uklanjanja toksina, čiju koncentraciju u krvi može smanjiti unos aktivnog uglja.

Kako se koristi aktivni ugalj?

Unosi se oralno, pitem kapsula, kada se koristi za terapiju trovanja. A postoje i preparati u vidu praha, koji se često koriste u kozmetičke svrhe, stavljaju na lice ili izbeljuju zube.

Da li je siguran za upotrebu?

U cilju lečenja primarne indikacije – trovanja, aktivni ugalj je jako poželjan. Međutim, zapazilo se da aktivni ugalj često biva zloupotrebljen kod osoba koje žele da smršaju. Ali to se nikako ne preporučuje i nije osnovana primena ovog preparata. Takođe, osobe mogu imati tendenciju da često uzimaju aktivni ugalj pri svakoj sumnji na trovanje, iako to nije u pitanju. Kod sumnje na trovanje, u velikom broju slučajeva je najbolje prvo konsultovati lekara. Treba imati u vidu i da aktivni ugalj može prikriti neke simptome. Npr. on prebojava stolicu u crno, a crna stolica je i klasičan znak krvarenja u digestivnom traktu. Tako da se kod osobe sa krvarećim čirom na želucu, koja je pila aktivni ugalj, može zanemariti mogućnost opasnog krvarenja.

Aktivni ugalj takođe podstiče opstipaciju, pa ako se unosi sa lekovima sa istim efektom, može dovesti do ozbiljnijih problema. Takođe, utiče na slabljenje zuba, pa u nekim slučajevima i do njihovog prebojavanja. A ukoliko se pije u vreme kad i terapija za neku hroničnu bolest, može smanjiti efekat tih lekova. A time i dovesti osobu u opasnost od pogoršanja osnovne bolesti.

Važna napomena je i da aktvni ugalj ne treba unositi kod trovanja cijanidima, organofosfornim insekticidima, korozivnim sredstvima, litijumom, solima gvožđa i alkoholom. Takođe, ne savetuje se davanje aktivnog uglja deci mlađoj od 3 godine.

Aktivni ugalj u kozmetici

Poznato je da aktivni ugalj primenjen na licu, u sastavu različitih kozmetičkih sredstava i maski, ima povoljna dejstva na kožu. Pokazalo se da uspešno uklanja dublje nečistoće, pore i mitesere, a uklanja i mrtve ćelije epitela kože. Na kraju, čini kožu nežnom i čistom.

Pomaže i u prevenciji akni, budući da one, ukoliko nisu izazvane dizbalansom hormona, najčešće su izazvane bakterijama, masnoćom i nečistoćom na koži. Redovna upotreba maski sa aktivnim ugljem sprečava gomilanje nečistoća i bakterija, te time i razvoj akni. Ali se mora staviti na čistu kožu, kako bi aktivna supstanca što bolje penetrirala u pore. Nanosi se uz masiranje, kako bi što bolje prijanjala za površinu kože i prodrla u pore. A nakon stajanja 15 minuta, skida se toplom vodom. Koža se mora osušiti brisanjem nežnim peškirom, bez grubih trljanja. I nakon toga je treba dobro hidrirati adekvatnom kremom.

Kod ujeda insekata, ublažava lokalne simptome u vidu svraba i otoka, jer se smatra da crpi toksine iz mesta ujeda.

Osnovna mera opreza je u slučaju učestalog korišćenja aktivnog uglja na koži, jer tada može izazvati suvoću, crvenilo i veću osetljivost. Kao i kada je reč o drugim vrstama maski, najbolje je koristiti je jednom do dva puta nedeljno. Ukoliko se utvrdi pojačana osetljivost i crvenilo kože posle upotrebe maske sa aktivnim ugljem, treba prorediti upotrebu i na jednom u nekoliko nedelja. Uglavnom se na licu zadržava 15 minuta i najbolje je koristiti je u sklopu večernje nege kože ili pre jutarnjeg tuširanja. Treba je dobro isprati stavljanja.

Da bi pokazala što bolje efekte, masku sa aktivnim ugljem je najbolje praviti samostalno i od prirodnih preparata. Oni koji se mogu nabaviti u drogerijama, nažalost, često sadrže grube hemikalije, isušivače kože i parabene. Takođe, nisu sve maske sa aktivnim ugljem prilagođene svakoj koži. Kod osoba sa suvom kožom, najbolje je kombinovati aktivni ugalj sa uljem jojobe, maslinovim uljem ili hijaluronskom kiselinom.

Zaključak

Aktivni ugalj se vezuje za različite hidrosolubilne i liposolubilne supstance. Ima visok afinitet ka vezivanju za prirodne i veštačke otrove i gasove, kao i produkte bakterijskog metabolizma. Uzimajući u obzir sve pozitivne efekte aktivnog uglja, poželjno ga je imati na putovanjima i generalno, kućnoj apoteci. Jer kod većine trovanja, aktivni ugalj je nezamenljiv. Međutim, iako je pogodan za korišćenje kod osoba sa dijarejom, ne bi ga trebalo uzimati često, iz prethodno navedenih razloga.