5 razloga da krenete na plivanje

Plivanje je fantastičan oblik vežbanja koji može pružiti brojne prednosti i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Bilo da ste početnik ili iskusan plivač, postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da razmotrite naš predlog da plivanje postane redovan deo vaše dnevne rutine.

Reč je o jednoj od najboljih aerobnih aktivnosti, koja aktivira celo telo: noge, ruke, leđa, trbušne mišiće. Svaki mišić mora da radi protiv otpora vode, koji je oko 12 puta veći od otpora vazduha, a pri tome zglobovi i ligamenti nisu pod opterećenjem.

U ovom blogu ćemo istražiti pet razloga zašto bi već danas trebalo da uplatite godišnju kartu na nekom od gradskih bazena ili, ukoliko imate mogućnosti, odlučite da bazeni Intex postanu značajan element u vašem dvorištu i stalni podsetnik na važnost brige o vašem zdravlju.

#1 Značaj za zdravlje srca i optimalan krvni pritisak

Plivanje je vrsta vežbanja sa niskim uticajem na telo koja povećava puls i cirkulaciju, što može smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Osim koji jača velike mišiće grudnog koša, kao što je grudni koš, plivanjestimuliše rad srca i funkciju pumpanja krvi, doprinosi zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima, a samim tim i rizik od ateroskleroze.

Američki stručnjaci rekli su da 30 minuta plivanja dnevno kod žena može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca za 30 do 40 odsto.

Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom, bitno je da znate da istraživanja pokazuju da je plivanje vrlo laganim intenzitetom, četiri do pet puta nedeljno po 20 minuta ili tri puta nedeljno po 30 minuta, vrlo pogodno za vas.

U početku treba plivati kratke deonice sa dugačkim pauzama i vremenom skraćivati pauze i produžiti deonice plivanja.

S druge strane, ako vas muči nizak krvni pritisak, jasno je da je on bezazleniji nego visoki, ali stvara dosta neugodnosti. Redovno lagano plivanje učvrstiće vaše krvne sudove, a duboko disanje će obezbediti sve ćelije dodatnim kiseonikom. Poboljšanje cirkulacije i „masaža“ putem otpora vode takođe uklanja neugodnosti izazvane niskim krvnim pritiskom.

#2 Poboljšanje fleksibilnosti, snage mišića i motoričkih sposobnosti

Plivanje angažuje mnoge mišićne grupe, uključujući noge, ruke, leđa i trbušne mišiće, što pomaže u izgradnji snage i fleksibilnosti.

Takođe, pomaže pri izgradnji čitavog niza motoričkih i koordinacionih veština i razvijanju dobrog osećaja za pokret. Mladi plivači će naučiti kako koristiti različite delove svog tela na razne načine.

Treneri plivanja i stručnjaci u plivačkom sportu tvrde da se, kroz aktivno bavljenje plivanjem, razvija svesnost, kontrola i koordinacija tela, što može biti korisno za druge fizičke aktivnosti, sport i svakodnevni život.

#3 Pomaže u redukovanju telesne težine

Plivanjem možete pokrenuti metabolizam, potrošiti veliki broj kalorija, što može pomoći pri gubitku suvišnih kilograma ili odražavanju zdrave težine.

Kod osoba koje imaju indeks telesne mase viši od 25 ili 30 plivanje je idealan izbor za redukciju telesne težine. Većina ostalih aktivnosti predstavlja veliko opterećenje za zglobove.

Kod plivanja telo prividno gubi na težini i opterećenje se znatno smanjuje. S obzirom na gustinu i otpor koji voda pruža, sagoreva se velika količina energije.

Osim toga, gojazne osobe nemaju problema s održavanjem na vodi jer je masno tkivo lakše od tkiva kosti i mišića. Za potrebe redukcije telesne težine, preporučuje se lagano plivanje prsnom tehnikom u trajanju od 20 do 45 minuta, minimalno tri puta nedeljno ili plivanje slobodnim stilom u sličnom trajanju i učestalosti.

Nakon savladavanja ovog koraka, preporučuje se plivanje kraul ili leđnim stilom.

#4 Odlično za mentalno zdravlje i samopouzdanje

Benefiti plivanja su i te kako vidiljivi kada je reč o mentalnom zdravlju.

Ova aktivnost smanjuje stres i anksioznost i povećava nivo endorfina, što poboljšava raspoloženje. Takođe, pomaže u kontrolisanju depresije, ali i povećava samopouzdanje i samopoštovanje. Još jedna pozitivna strana jeste to što pomaže u kontrolisanju hiperaktivnosti i nesanice, ali i u jačanju koncentracije i pažnje.

Prema istraživanju sprovedenom na oko 4.000 plivača, 74% se usaglasilo da plivanje uklanja tenziju, dok je 68% reklo da se osećaju dobro kada su u vodi i da su mentalno rasterećeniji.

Pored toga, plivanje je odličan način da na neko vreme “pobegnete” od svakodnevice i fokusirate se na prisutnost u trenutku i opuštanje. Mirno i smirujuće okruženje bazena može pružiti predah od užurbanog života i može pomoći u smanjenju simptoma depresije, anksioznosti i stresa. Dakle, ako tražite način da poboljšate svoje mentalno zdravlje, razmislite o tome da plivanje postane deo vaše rutine.

#5 Poboljšava kvalitet sna

Konačno, plivanje ima moć da vam pomogne da bolje spavate noću. U studiji koja je sprovedena sa starijim osobama koje imaju nesanicu, učesnici su prijavili i povećanje kvaliteta života i sna nakon redovnog aerobnog vežbanja.

Skoro 50 procenata starijih osoba doživljava određeni nivo nesanice, tako da je ovo odlična vest. Studija se fokusirala na sve vrste aerobnih vežbi: brzi hod, vožnju bicikla, plivanj

Plivanje je dostupno širokom spektru ljudi kojima se druge vežbe, poput trčanja, čine manje privlačnim.

Nadamo se da vas je ovaj tekst zainteresovao i objasnio zašto je plivanje fantastičan oblik vežbanja koji pruža brojne prednosti i za fizičko i za mentalno zdravlje.

Bez obzira da li želite da poboljšate zdravlje srca, povećate fleksibilnost i snagu mišića, povećate izdržljivost, radite na regulisanju težine ili poboljšate mentalno zdravlje – plivanje je odlična opcija.

Dakle, ako tražite sveobuhvatan i prijatan oblik fizičke aktivnosti, razmislite o tome da plivanje postane vaš idealni trening.